Ar norite uždirbti 10-30% į mėnesį?

(Tekstas originaliai publikuotas facebook, todėl pasirinkta laisvesnė kalbos forma)

Prieš keletą savaičių vienoje iš mano administruojamų facebook investuotojų grupių virė diskusijos apie tai, kaip reikia uždirbti 10-30% į mėnesį, nes 10% per metus yra labai pasenusi idėja nu ir „senelyzai praplėsk akiratį kokias galimybes tu praleidi“. Norėčiau šia tema ir aš pasidalinti savo mintimis 🙂

Mano subjektyvia nuomone, paaiškinimas, kodėl retai būna didelės grąžos ilgame periode (bet būna – Renaissance Technologies yra geras pavyzdys https://en.wikipedia.org/wiki/Renaissance_Technologies, tik į kiečiausią fondą deja nei vieno mūsų neįleis – kažin kodėl?), nes pasaulyje šiuo metu yra daug pigių pinigų, kurie ieško į kurią kišenę atsigulti už vos kelis %, informacijos sklaida yra greita, gyvename globalizacijos lakais ir logika besiremiantis investicijos pritraukėjas niekada nenorės permokėti už finansavimą. Iš mano patirties – tikrai galima uždirbti daugiau (20, 30, gal net 100% per metus), bet tam dažniausiai yra ir atitinkamos priežastys: nepatikrinta rinka (pvz.: p2p 2015 metais, kad ir tas pats kripto), nėra likvidumo (pvz.: maži verslai), aktyvus darbas/maža sėkmės tikimybė (pvz.: trading, verslo kūrimas ar vystymas), nišinis know how/kontaktai/verslas (pvz.: kad ir prekyba naudotais automobiliais), moraliniai klausimai (vartojamųjų paskolų teikimas su NT užstatu to neišmanantiems ar rizikos nevertinantiems žmonėms jau dabar esantiems itin blogoje finansinėję situacijoje) ir t.t. Yra ir pačiam tekę gan sėkmingai uždirbti nišiniuose projektuose geras grąžas, bet tai dažniausiai buvo laikinas „langas“ ir jo aktyviai nesidomintiems investavimu nelabai ir pasiūlysi (dėl rizikos vertinimo kompleksiškumo ir t.t.).

Man baisiausia, kai žmonės teigiantys, kad normali metinė grąža (sakykim 5-15%) gauta per mėnesį yra „viskas normaliai“, remiasi tik tokiais argumentais kaip:

  • Man rodė sąskaitų išrašusA
  • Aš jau esu iš ten išsivedęs pinigų
  • Nerizikuosi neuždirbsi
  • Tiek žmonių investuoja, tai jau kas nors bus patikrinę
  • Jeigu būtų nelegalu gi policija jau būtų uždarę

Argumentai aukščiau yra niekas kitas, kaip tik „Wishfull Thinking“ (https://en.wikipedia.org/wiki/Wishful_thinking).

Aš kol kas žinau tik vieną būdą įvertinti investiciją – pilnai pabandyti suvokti jos veikimą ir vertės grandinę (Kaip tiksliai uždirbami pinigai, koks produktas, kokia marža, kokie konkurenciniai slenksčiai, kodėl nesiskolinama tiesiog rinkose (tiksliau – kodėl tau nieks neskolina pigiau ir kodėl tu pinigų rinkose esi niekam neįdomus), komanda, komandos patirtis ir t.t.). Nes priešingu atveju ir InterGold/EmGoldex yra labai geras projektas (veikia 10+ metų, turi ofisus, daro išmokas ir t.t.), nors išties tai yra vienas seniausiai mano žinomų ir toliau „sėkmingai“ egzistuojančių lohotronų paremtas primityviu 8 kamuoliukų finansinės piramidės modeliu, o pinigus tiesiog pakeitus auksu ir sudėliojus kelias apsaugas apsaugančias nuo likvidumo trūkumo.

Investavimas į inovacijas (startupai, technologijos) irgi neša dideles rizikas, nes kad ir koks esi gudrus, bet gali tik spėti ar ta technologija bus panaudota ateityje (nebent žinoma esi tas išskirtinis aštraus proto mąstytojas, kramtai big data srautus ir „sėkmingai“ (nes ne visi ir gudrieji išgyvena – Lewben Craftstone jau užsidarė…) remiesi visokiais behavioral economics – panašiu modeliu lyg ir dirba jau minėtas Renaissance Technologies). Į inovacijas investuoja ir Žilvinas Speteliūnas, bet tam skiria ir visą savo laiką.

Netikėkit gražiais skaičiukais, analizuokit investicijas patys, ieškokit spragų, klauskit nepatogių klausimų ir naudokitės savo galva! 🙂

Nesutinkat su nuomone ar turit įdomių idėjų? Pasidalinkit – padiskutuojam.

P.s. (info rinkau greitai, todėl gali būti klaidų): Reklamuotas 30% mėnesinę grąžą nešantis produktas buvo https://ai.marketing/ MarketBot. Honkonge registruota privati įmonė (be jokių su finansais ar investavimu susijusių licencijų) priklausanti kitai įmonei registruotai Kipre, o kelis parašus yra padėjęs neaiškus bičas iš Bulgarijos. Komanda neatskleidžiama. Svetainėje žadamas pelno dalijimosi santykis nesutampa su pateikiamu sutartyse. Jokių finansinių ataskaitų nėra. Įmonės darbuotojų skaičiaus surasti nepavyko. Jeigu kažkam čia atrodo normali investicija – tepadeda jums dievas 🙂 O aš pažadu pasirūpinti, kad tokių lohotronų entuziastų mano administruojamose facebook investuotojų grupėse būtų mažiau.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *