EstateGuru – P2P ir Estija

Paskutinius kelis mėnesius internete randu vis daugiau straipsnių apie tai, kas gero vyksta Estijoje ir ko iš estų galime išmokti.
Prieš kelias savaites kaip tik rašiau apie P2P (person to person) skolinimo platformas, o viena iš jų yra būtent estų kūrinys. Tad šiandien apie ją plačiau.🙂

estateguru-logo-share

EstateGuru – https://goo.gl/UyhgVi
Ši platforma leidžia skolinti Estijos įmonėms su NT įkeitimu (įmonė užstato nekilnojamą turtą kaip paskolos grąžinimo garantą). Dažniausia paskolų paskirtis – NT vystymas. Vidutinis LTV (Loan To Value – paskolos ir turto vertės santykis) – ~60%. Dažniausias paskolų terminas ~12-24 mėnesiai. Vidutinė metinė grąža – ~11%. Siekiant sumažinti investavimo riziką visos hipotekos priklauso ne pačiai platformai, o atskirai įmonei, kurią prižiūri teisininkų kontora Jesse&Kalaus. Platformos įkūrėjai minėjo, kad ilgiausias paskolos vėlavimas per pusantrų metų buvo vos 5 dienos, tad investuotojai nepatyrė jokių nepatogumų. Minimali investicija į vieną paskolą – 50 eurų. Man asmeniškai labai patinka paskolų aprašymų detalumas ir skaidrumas šioje platformoje, paskolos didelės, tad nereikia skubėti ar skirti daug laiko priežiūrai.

Prie visų gerų dalykų labai svarbu nepamiršti ir rizikos, o jas galime įžvelgti tokias:

  • Platformos bankrotas ir nemokumas – tokiu atveju bent laikinai paskolų priežiūrą turėtų perimti teisininkų kontora (o tai gali papildomai kainuoti).
  • Paskolos gavėjo nemokumas – šiuo atveju investuotoją turėtų gelbėti nekilnojamo turto užstatas (pardavus pinigai grąžinami investuotojams), bet NT gali būti nelikvidus.
  • Bankrutavusio skolininko NT nelikvidumas ar bendra recesija NT sektoriuje – čia investuotoją turėtų gelbėti užstatytas NT, nes paskola vidutiniškai sudaro ~60% užstatomo turto vertės. Pardavus NT ir dar trūkstant pinigų investuotojų išmokoms padengti gali padėti įmonės atstovo laidavimas (dalis paskolų jį turi) arba visgi tektų prisiimti nuostolius.
  • Įrašykite savo variantą

Registruodamiesi su šia nuoroda (https://goo.gl/UyhgVi) papildomai gausite 0.5% nuo savo investicijų atliktų per pirmus 3 mėnesius.

Ir svarbiausia žinoma nepamiršti išsiaiškinti investavimo detalių, suprasti ir įsivertinti galimas rizikas asmeniškai 😉

P.s. Manau EstateGuru vardą išgirsime ir Lietuvoje, kai bus patvirtintas sutelktinio investavimo įstatymas, nes planų plėstis į Lietuvą platformos atstovai tikrai turi 😉

This entry was posted in Finansai and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *